+38 (093) 250-76-46

Замовити дзвінок

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Новина по проекту №
Словацька режисерка Майя Мартіняк презентувала у Кропивницькому фільм про акушерське насильство
Чт, 07.10.2021
Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA стартував на Кіровоградщині.
Вчора 6 жовтня, у просторі Krop:hub кропивничани мали змогу не лише подивитись фільм про права людини, а й обговорити його за участі режисерки, правозахисників, лікарів. Адже фільм «Невидимі», який цього дня був обраний до показу торкається досі мало відрефрексованої теми — акушерського насильства і травматичних пологів.
«Коли я почала працювати з темою травматичних пологів, мені було складно повірити, що жінки можуть зіткнутися з неповагою, маніпуляціями чи навіть насильством з боку медичного персоналу під час пологів. Заглибившись у питання, я виявила, що деякі жінки справді залишають лікарні з травмами. Я не можу ігнорувати тему насильства над жінками в будь-якій формі. Тож так народилася ідея фільму», – поділилась своєю мотивацією створення фільму «Невидимі» Майя Мартіняк.
Лікар онколог Андрій Гардашніков так прокоментував враження від фільму: «Ми маємо формувати моду на нормальність. На цивілізоване ставлення до людини. На те, щоб пацієнт мав право вибору, право на отримання достовірної інформації про своє здоров’я та право на лікарську таємницю. Всі ті права прописані в законах. Але часто залишаються тільки на папері, бо дуже часто ті закони ігноруються.
А також право на гідне ставлення, на людське ставлення. На повагу до людської гідності
«Довгий час тема акушерського насильства лишалась в тіні, як в будь-який жіночий досвід. Але як при першому наближенні виявляється, порушення прав пацієнта — це системна проблема. — розповідає виконавча директорка ГО «Територія успіху» Інга Дуднік. — І це символічно, що обговорення цієї теми в нашому місті ми актуалізували з самого початку, з фільму про те в яких умовах всі ми досі народжуємось.»
«Людина, коли стає пацієнтом зовсім беззахисна. — наголошує Інга Дуднік —  Вона не розуміє що відбувається з нею, з її тілом, чому болить, коли має перестати боліти, що для цього потрібно. Людина повністю залежить від дії медичного персоналу. Але вона не перестає бути людиною зі своїм больовим порогом, світосприйняттям. Найменше чого ми очікуємо — то це зневаги до наших власних відчуттів. Треба розуміти, що вагітна жінка, це передусім людина, не апарат якій виношує дитину, не сосуд, не інкубатор, а людина. Яка беззахисна, з купою страхів.»
Світова прем’єра стрічки «Невидимі» відбулася у 2020 році на найбільшому фестивалі документального кіно у Північній Європі CPH:DOX. Одразу дві відзнаки отримала стрічка на Міжнародному фестивалі документального кіно One World у Словаччині.
Українська прем’єра фільму «Невидимі» відбулася у 2021 році під час Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA. Стрічка не залишила байдужим українського глядача і журі правозахисної номінації RIGHTS NOW! Фільм «Невидимі» отримав дві статуетки від Docudays UA – приз глядацьких симпатій та нагороду в номінації RIGHTS NOW!
Фільм можна буде подивитись онлайн
Ідентифікатор конференції: 856 9015 6758
Код доступу: 646905
Тема: Показ документального фільму «Невидимі» Час: 8 жовтня. 2021 03:00 PM Київ Посилання на Zoom: https://us02web.zoom.us/j/85335290616…
Фестиваль триватиме на Кіровоградщині з 6 по 15 жовтня. Програмою передбачені як онлайн, так і закриті офлайн покази з дотриманням карантинних обмежень. Анонси тут: https://www.facebook.com/docudayskropyvnytskyi/posts/868099980745966
Замовити дзвінок

    ПІБ

    Телефон

    Дякуємо за заявку!

    Ми зателефонуємо на протязі 30 хвилин.